75 jaar Autoschade Boerma

75 jaar Autoschade Boerma

75 jaar Autoschade Boerma Autoschade Boerma Winschoten

Geschreven door:
, 3 januari 2022

Autoschade Boerma viert vijfenzeventigjarig jubileum

Creativiteit, doorzettingsvermogen en ondernemerszin vormen het fundament onder een uniek familiebedrijf.

Het bedrijf waaruit Autoschade Boerma en CQ Reclame is voortgekomen bestaat op 1 januari 2022 precies vijfenzeventig jaar.
Unieke Winschoter familiebedrijven, die op een koude januaridag in 1947 werden gestart toen Jan Boerma, 25 jaar oud, zich, optimistisch als hij was, inschreef bij de Kamer van Koophandel. Hij zag handel in het schilderen van reclames, etalages en auto’s. Driekwart eeuw later vieren zoon Cor Boerma en zijn vrouw Henriëtte Stoker dat het familiebedrijf is uitgegroeid tot twee van de bekendste bedrijven in Winschoten: Autoschade Boerma en CQ Reclame.

Ondernemerskunst
Een knap staaltje ondernemerskunst, in meerdere opzichten.
Vanuit zijn opleiding aan de kunstacademie Minerva wist Jan Boerma zijn creatieve vaardigheden al direct na de oorlog om te zetten in een volwaardig bestaan. Overdag in dienst als etaleur en reclameschilder bij een Winschoter reclamebedrijf en ’s avonds als teken- en schilderonderwijzer op avondscholen in Oost-Groningen.
Vanuit zijn kosthuis bezocht Jan Boerma, op de motorfiets, zijn scholen in de regio.
Al snel, op 1 januari 1947, als zelfstandig ondernemer.
Aan de Venne, nummer 78/80, werd een woonhuis met bedrijfsruimte gevonden. Hier bestierde echtgenote Tillie Boerma een verf- en handenarbeidwinkel: “Het Knutselhuis” en werd aan de achterzijde een werkplaats ingericht.
Inmiddels was Jan Boerma overdag als onderwijzer werkzaam aan de LTS en in de avonduren was hij de door het personeel voorbewerkte auto’s aan het spuiten.

Wegens ruimtegebrek en het afstoten van de winkel werd het bedrijf verplaatst naar de Venne 146. Boerma bouwde snel een goede naam op en werd betrokken bij uiteenlopende opdrachten.
Een mooie klus kreeg hij van de Gereformeerde kerk, toen hem werd gevraagd het interieur van de Vennekerk te schilderen. Van plafond tot kerkbank, alles moest een fris laagje verf krijgen. Jan was op dat moment de enige, die goed uit de voeten kon met het spuiten van grote oppervlakten. Samen met zijn vader, huisschilder in Westernieland, heeft hij deze klus geklaard.
Een vaste opdrachtgever werd in die tijd Carrosseriefabriek BERWI, producent van bijvoorbeeld brandweerwagens.

Groei en ruimtegebrek
Verdere groei van het bedrijf en het daaruit voortvloeiende ruimtegebrek waren aanleiding voor nog een verhuizing binnen Winschoten.
De samenwerking met BERWI leidde eerst tot het huren van een bedrijfspand aan de Industrieweg 18d, naast het karrosseriebedrijf en later tot de overname van dit pand en het integreren van het uitdeuk- en reparatiedeel van de BERWI.
Het pand aan de Industrieweg bleef 25 jaar de basis voor het brede pallet aan werkzaamheden: uitdeuken, reparatie, spuiten en ook reclameschilderwerk.

Bouwen aan betere toekomst
In 1981 kwam Cor, pas klaar met de MTS, in het bedrijf.
Samen hebben vader en zoon tot 1986 het bedrijf geleid en opgestoomd tot het moment waarop de laatste verhuizing naar de Papierbaan plaats vond.
Hier staat het pand al jaren symbool voor de unieke Winschoter ondernemingen, waar creativiteit en ondernemerszin steeds weer samenkomen.
Nadat in 2000 het idee ontstond om ontwerp en designwerkzaamheden onder te brengen in een zelfstandig reclamebedrijf zag CQ Reclame hier het levenslicht.

Daarmee was de cirkel rond
Op het fundament, dat 75 jaar geleden door vader Boerma werd gelegd, kan nog jaren worden voortgebouwd.
Innovatief bezig met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van reparatietechnieken, duurzaamheid en energiebesparing is Autoschade Boerma nu al bezig met de toekomst.
Klaar voor de volgende 75 jaar.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Nieuws.

Overgang Focwa naar Bovag - Autoschade Boerma Winschoten

Overgang Focwa naar Bovag

20 april 2023 - Vanaf april is FOCWA opgegaan in BOVAG. Voor u als klant betekent dit dat wij vanaf nu de BOVAG-voorwaarden en de BOVAG Garantie hanteren op gerepareerde schade. Deze voorwaarden zijn terug te vinden... lees verder »

75 jaar Autoschade Boerma - Autoschade Boerma Winschoten

75 jaar Autoschade Boerma

3 januari 2022 - Autoschade Boerma viert vijfenzeventigjarig jubileum Creativiteit, doorzettingsvermogen en ondernemerszin vormen het fundament onder een uniek familiebedrijf. Het bedrijf waaruit Autoschade... lees verder »